Dovoľujeme si Vás upozorniť, že naša web stránka
je určená iba pre odbornú lekársku verejnosť.
10
2022
Interná medicína
Recenzovaný, postgraduálne zameraný odborný lekársky časopis. Odborným garantom časopisu je Slovenská internistická spoločnosť.
11x ročne, júl-august dvojčíslo
1335-8359
Časopis je indexovaný v Slovenskej národnej bibliografii, Bibliographia medica Slovaca (BMS) a zaradený do citačnej databázy CiBaMed.
Všetky články sú recenzované.
Vydavateľ nenesie zodpovednosť za údaje a názory autorov jednotlivých článkov či inzerátov.
Články na šedých stranách sú firemnými prezentáciami alebo nerecenzovanými informáciami, za ktorých obsah zodpovedá autor.
Reprodukcia obsahu je povolená len s priamym súhlasom redakcie.
TÉMA: Prehľadové práce
Amylín a jeho význam pri regulovaní postprandiálnej glykémie
Pavel Babušík
Tento článok bol publikovaný v čísle 10/2007
Amylín (tiež islet amyloid polypeptide) je peptid produkovaný β-bunkami pankreasu, uvoľňovaný do portálneho obehu spolu s inzulínom v odpovedi na príjem potravy. Amylín je neuroendokrinný hormón, účinkujúci predovšetkým cez area postrema. Spôsobuje rýchlo nastupujúci a krátko trvajúci pokles chuti do jedla, potláča postprandiálne uvoľňovanie glukagónu a tráviacich pankreatických enzýmov a znižuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a sekréciu žalúdočnej kyseliny. Amylín takto účinne znižuje postprandiálny nárast glukózy a iných nutrientov v cirkulácii. Javí sa nevyhnutným komplementárnym faktorom k inzulínu, s ktorým pôsobia vo vzájomnej súhre. U diabetikov s narušenou funkciou β-buniek pankreasu je súbežne narušená produkcia a uvoľňovanie inzulínu a aj amylínu s pomerne závažnými dôsledkami na primeranú kompenzáciu diabetu. Tieto poznatky majú aj klinický dopad a syntetický analóg ľudského amylínu sa už zaviedol do praxe na liečbu špecifických prípadov diabetu prvého i druhého typu.
amylín pramlintide postprandiálna hyperglykémia
Interná med. 2007; 7 (10): 525-528
Všeobecné obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Fakturačné údaje
©2022 www.amedi.sk, všetky práva vyhradené,
Kopírovanie akejkoľvek časti tejto stránky bez písomného súhlasu autora je zakázané.

programmed by