 |
Celý obsah článku je dostupný iba pre prihlásených predplatiteľov. Prihlásiť
|
TÉMA: Prehľadové práce
Amylín a jeho význam pri regulovaní postprandiálnej glykémie
Pavel Babušík
Tento článok bol publikovaný v čísle 10/2007
Amylín (tiež islet amyloid polypeptide) je peptid produkovaný β-bunkami pankreasu, uvoľňovaný do portálneho obehu spolu s inzulínom v odpovedi na príjem potravy. Amylín je neuroendokrinný hormón, účinkujúci predovšetkým cez area postrema. Spôsobuje rýchlo nastupujúci a krátko trvajúci pokles chuti do jedla, potláča postprandiálne uvoľňovanie glukagónu a tráviacich pankreatických enzýmov a znižuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a sekréciu žalúdočnej kyseliny. Amylín takto účinne znižuje postprandiálny nárast glukózy a iných nutrientov v cirkulácii. Javí sa nevyhnutným komplementárnym faktorom k inzulínu, s ktorým pôsobia vo vzájomnej súhre. U diabetikov s narušenou funkciou β-buniek pankreasu je súbežne narušená produkcia a uvoľňovanie inzulínu a aj amylínu s pomerne závažnými dôsledkami na primeranú kompenzáciu diabetu. Tieto poznatky majú aj klinický dopad a syntetický analóg ľudského amylínu sa už zaviedol do praxe na liečbu špecifických prípadov diabetu prvého i druhého typu.
amylín
pramlintide
postprandiálna hyperglykémia
Interná med. 2007; 7 (10): 525-528