Dovoľujeme si Vás upozorniť, že naša web stránka
je určená iba pre odbornú lekársku verejnosť.
3
2022
Interná medicína
Recenzovaný, postgraduálne zameraný odborný lekársky časopis. Odborným garantom časopisu je Slovenská internistická spoločnosť.
11x ročne, júl-august dvojčíslo
1335-8359
Časopis je indexovaný v Slovenskej národnej bibliografii, Bibliographia medica Slovaca (BMS) a zaradený do citačnej databázy CiBaMed.
Všetky články sú recenzované.
Vydavateľ nenesie zodpovednosť za údaje a názory autorov jednotlivých článkov či inzerátov.
Články na šedých stranách sú firemnými prezentáciami alebo nerecenzovanými informáciami, za ktorých obsah zodpovedá autor.
Reprodukcia obsahu je povolená len s priamym súhlasom redakcie.
TÉMA: Prehľadové práce
Amylín a jeho význam pri regulovaní postprandiálnej glykémie
Pavel Babušík
Tento článok bol publikovaný v čísle 10/2007
Amylín (tiež islet amyloid polypeptide) je peptid produkovaný β-bunkami pankreasu, uvoľňovaný do portálneho obehu spolu s inzulínom v odpovedi na príjem potravy. Amylín je neuroendokrinný hormón, účinkujúci predovšetkým cez area postrema. Spôsobuje rýchlo nastupujúci a krátko trvajúci pokles chuti do jedla, potláča postprandiálne uvoľňovanie glukagónu a tráviacich pankreatických enzýmov a znižuje rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a sekréciu žalúdočnej kyseliny. Amylín takto účinne znižuje postprandiálny nárast glukózy a iných nutrientov v cirkulácii. Javí sa nevyhnutným komplementárnym faktorom k inzulínu, s ktorým pôsobia vo vzájomnej súhre. U diabetikov s narušenou funkciou β-buniek pankreasu je súbežne narušená produkcia a uvoľňovanie inzulínu a aj amylínu s pomerne závažnými dôsledkami na primeranú kompenzáciu diabetu. Tieto poznatky majú aj klinický dopad a syntetický analóg ľudského amylínu sa už zaviedol do praxe na liečbu špecifických prípadov diabetu prvého i druhého typu.
amylín pramlintide postprandiálna hyperglykémia
Interná med. 2007; 7 (10): 525-528
Všeobecné obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Fakturačné údaje
©2022 www.amedi.sk, všetky práva vyhradené,
Kopírovanie akejkoľvek časti tejto stránky bez písomného súhlasu autora je zakázané.

programmed by