 |
Celý obsah článku je dostupný iba pre prihlásených predplatiteľov. Prihlásiť
|
TÉMA: Prehľadové práce
Miesto výživy v prevencii kardiovaskulárnych ochorení
Viliam Bada
Tento článok bol publikovaný v čísle 6/2005
Žijeme v čase poznačenom fenoménom globalizácie. Rozšíril sa nevhodný spôsob života, nevhodné stravovacie návyky, progresívne klesá fyzická aktivita. Kardiovaskulárne ochorenia sa stávajú znakom doby. Pozoruhodnosťou zostáva, že sa medzi európskymi krajinami doteraz udržali rozdiely, znamenajúce, že potenciál kardiovaskulárnej rizikovosti je v niektorých krajinách nižší. Jednotiacim znakom týchto krajín sú práve stravovacie zvyklosti a behaviorálne charakteristiky. Žiaľ, Slovensko k týmto krajinám nepatrí. Hypertenzia, dyslipoproteinémie a fajčenie potvrdené ako hlavné rizikové faktory, platia u nás v celom rozsahu a so všetkou naliehavosťou. Kontrolované klinické štúdie potvrdili v etiopatogenéze aterosklerózy kľúčový význam oxidovanej forme LDL – cholesterolu. Znižovaním LDL-cholesterolu v prípade tzv. „normálnych“ hodnôt sa preukázal jednoznačný prospech. Znižovaním LDL-cholesterolu sa pri liečbe hypertenzie potvrdil signifikantne vyšší kardiovaskulárny prospech. Tieto skutočnosti viedli r. 2004 k úprave odporúčaných hodnôt LDL cholesterolu v programe NCEP ATP III u vysokorizikových pacientov na hodnotu: < 1,8 mmol/l. Dosiahnuť novú cieľovú hladinu LDL-cholesterolu bez razantných úprav životosprávy a stravovacích zvyklostí je prakticky nemožné. Európska srdcová sieť predložila európskym krajinám veľmi jednoduchý program úpravy spôsobu života a stravovacích zvyklostí. K jeho realizácii sú nevyhnutné úpravy legislatívy, časť sa však dá realizovať okamžite. Napokon nezabúdajme, prístup k zdraviu prospešným potravinám je súčasťou všeobecnej deklarácie ľudských práv.
cholesterol LDL
trans-formy mastných kyselín
nasýtené mastné kyseliny
vaječný žĺtok
európska srdcová sieť- odporúčania
Interná med. 2005; 5 (6): 348-352