 |
Celý obsah článku je dostupný iba pre prihlásených predplatiteľov. Prihlásiť
|
TÉMA: Prehľadové práce
Suplementácia železa bez tráviacich ťažkostí
Radovan Juríček
Tento článok bol publikovaný v čísle 12/2020
Železo je esenciálny mikronutrient, ktorý hrá dôležitú úlohu v mnohých procesoch v organizme. Nedostatok železa je aj v 21. storočí celosvetovo najčastejším nutričným deficitom. Železo v potrave sa vyskytuje vo dvoch základných formách: organické, hémové železo (živočíšneho pôvodu) a anorganické, nehémové železo (rastlinného pôvodu). V článku sú zhrnuté rôzne cesty absorpcie železa a faktory, ktoré tento proces ovplyvňujú, spolu s prehľadom vzniku typických nežiaducich účinkov spojených so suplementáciou železa.
Supplementation of iron without gastrointestinal disordersIron is an essential micronutrient, that plays an important role in human body. Even in 21th century, iron deficiency is the most common nutrition deficit. Iron in our diet is found in two different types: organic, heme iron (of animal origin) and inorganic, non-heme (of vegetable origin). In this article there are summarized different pathways of absorption, affecting factors, together with short overview of typical adverse events during iron supplementation.
Keywords: heme iron, non-heme iron, absorption, adverse events
hémové železo
nehémové železo
absorpcia
nežiaduce účinky
Interná med.2020; 20 (12): 551-554