 |
Celý obsah článku je dostupný iba pre prihlásených predplatiteľov. Prihlásiť
|
TÉMA: Všeobecné lekárstvo
Vegetariánska výživa a osteoporóza – ii. proteíny a minerály
VEGETARIAN DIET AND OSTEOPOROSIS – I I. PROTEINS AND MINERALS
Tento článok bol publikovaný v čísle 2/2011
Vegetariánsky spôsob výživy sa vďaka vysokému príjmu vitamínov, antioxidantov, vlákniny, nenasýtených mastných kyselín a niektorých minerálov spája s mnohými benefičnými zdravotnými účinkami spojenými s prevenciou nádorových ochorení, kardiovaskulárnych ochorení, diabetu, obezity a podobne. Je však potrebné uvedomiť si aj určité nedostatky tohoto spôsobu výživy. Je to deficit vitamínu B12, vitamínu D, železa a zinku, ale aj nedostatok živočíšnych proteínov a vápnika, čo sa môže negatívne odraziť aj na kostnej hustote. O vzťahu medzi príjmom proteínov a vápnika s kostnou hustotou a rizikom zlomenín bolo publikovaných viacero názorov. Väčšina autorov sa zhoduje v tom, že kostná hustota významne pozitívne koreluje s príjmom proteínov a vápnika. Výraznejšie sa to prejavuje u striktných vegetariánov ako u tých, ktorí do svojho jedálničku zaraďujú aj mlieko a mliečne výrobky. Príjem proteínov a minerálov je u rôznych typov vegetariánstva odlišný a preto aj vplyv vegetariánskej výživy na vznik a rozvoj osteoporózy a osteoporotických fraktúr je potrebné posudzovať aj na základe príslušnosti ku konkrétnemu spôsobu príjmu živín. Dostatočne pestrá strava ovo-laktovegetariánov a semivegetariánov dokáže zabezpečiť dostatok proteínov a minerálov a nepredstavuje vážnejšiu hrozbu vzniku a rozvoja osteoporózy a rizika osteoporotických fraktúr. Vegetariánstvo však nie je vhodné pre rizikové skupiny, pričom striktné formy vegetariánstva môžu spôsobiť malnutríciu, ktorá môže mať negatívny vplyv na budovanie kostnej hmoty.
osteoporóza
vegetariánstvo
výživa
proteíny
minerály
Interná med. 2011; 11 (2): 78-81