 |
Celý obsah článku je dostupný iba pre prihlásených predplatiteľov. Prihlásiť
|
TÉMA: Urologická onkológia
Význam diéty pri vzniku a progresii karcinómu prostaty
Alena Pidaničová, Radoslav Remeta, Marek Pytliak, Mária Tajtáková
Tento článok bol publikovaný v čísle 2/2008
Cieľ práce: Cieľom tohto článku je zhodnotiť vzťah medzi diétou a karcinómom prostaty. Materiál a metódy: Autori sumarizujú súčasnú literatúru o vplyve diétnych faktorov na vznik a progresiu karcinómu prostaty. Rozoberajú biologické účinky vitamínov, minerálov a ďalších chemických látok prítomných v zložkách potravy. Výsledky: Boj proti rakovine je jednou z najväčších výziev pre ľudstvo. Odhaduje sa, že správnou životosprávou a diétou sa dá predísť vzniku 30-40 % všetkých tumorov. Zdá sa, že protektívny vplyv na prostatu má strava bohatá na určité druhy zeleniny, ako sú paradajky, brokolica, strukoviny, predovšetkým sójové bôby, ale aj orechy, ľanové semená, určité ovocie a stopové prvky. Naopak, prokarcinogénne pravdepodobne pôsobí strava typická pre „západný štýl života“, s vysokým obsahom tukov, červeného mäsa, ale aj nadmerný príjem mlieka a mliečnych produktov. Záver: Strava môže nepochybne ovplyvniť naše zdravie. Potrebné sú veľké klinické randomizované štúdie, ktoré by poskytli viac údajov o vplyve jednotlivých zložiek stravy a výživových doplnkov na vznik a progresiu karcinómu prostaty.
karcinóm prostaty
diéta
zelenina
ovocie
vitamíny
minerály
Klin. urol. 2008; 4 (2-3): 95-100