 |
Celý obsah článku je dostupný iba pre prihlásených predplatiteľov. Prihlásiť
|
TÉMA: PREHĽADOVÉ PRÁCE
Káva a ochorenia pečene
Mária Szántová, Michaela Fedelešová, Zuzana Ďurkovičová
Tento článok bol publikovaný v čísle 1/2016
Posledných 20 rokov prinieslo množstvo veľkých populačných štúdií a metaanalýz o vzťahu konzumácie kávy k manifestácii
ochorení pečene. Konsenzuálne zistili inverznú dávkovo dependentnú koreláciu konzumácie kávy s výskytom
nealkoholovej steatohepatitídy (NASH), alkoholovej cirhózy, hepatocelulárneho karcinómu (HCC) i mortality na tieto
ochorenia. Článok prehľadnou formou poskytuje výsledky dosiaľ publikovaných štúdií a metaanalýz a predpokladané
mechanizmy hepatoprotektívneho účinku kávy. Hepatoprotektivita kávy zahŕňa antioxidačné, antifibrotické, antikancerogénne
aj inzulínsenzitizujúce účinky. Väčšina mechanizmov je sprostredkovaná cez moduláciu génovej expresie
kľúčových enzýmov syntézy mastných kyselín, moduláciu mRNA, zahrnutej v procese autofágie, redukciu stresu endoplazmatického
retikula a následných prozápalových cytokínov a fibrogenézy. Za protektívne účinky kávy je zodpovedný
kofeín, diterpény (kafestol a kahweol), chlorogénové kyseliny, polyfenoly a melanoidíny.
káva
hepatoprotektívny účinok
metaanalýza
Interná med. 2016; 16 (1): 5-11